Blar i NTNU Open på forfatter "Jensen, Ida-Johanne"
-
Betydningen av lokasjon og prosessering på proteininnhold, aminosyrer og antioksidativ aktivitet i sukkertare (Saccharina latissima)
Alsos, Guro Rebekka; Ertsaas, Synne; Hoel, Marthe Løkken (Bachelor thesis, 2023)Saccharina latissima (S. latissima) ble høstet ved to ulike høstesteder vinter 2023. Et høstested var i Skjerstadfjorden og det andre høstestedet lå i havet utenfor Vågosen, Sandhornøy. Råstoff fra hvert høstested ble ... -
Biokjemisk sammensetning, biologisk aktivitet og effekt av simulert fordøyelse i rød sjøpølse Parastichopus tremulus
Kletthagen, Malin Christine (Master thesis, 2022)Verdens befolkning er forventet å vokse kraftig. Det er allerede en stor global utfordring å produsere nok næringsrik og helsefremmende mat til den voksende befolkningen på en bærekraftig måte. Interessen for marine proteiner ... -
Climate Performance, Environmental Toxins and Nutrient Density of the Underutilized Norwegian Orange-Footed Sea Cucumber (Cucumaria frondosa)
Langdal, Andreas; Eilertsen, Karl-Erik; Kjellevold, Marian; Heimstad, Eldbjørg Sofie; Jensen, Ida-Johanne; Elvevoll, Edel O. (Peer reviewed; Journal article, 2022)Low trophic species are often mentioned as additional food sources to achieve broader and more sustainable utilisation of the ocean. The aim of this study was to map the food potential of Norwegian orange-footed sea cucumber ... -
Enzymatic Hydrolysis of Orange-Footed Sea Cucumber (Cucumaria frondosa)—Effect of Different Enzymes on Protein Yield and Bioactivity
Vu, Dat Trong; Falch, Eva; Elvevoll, Edel Oddny; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2023)While sea cucumber is a food delicacy in Asia, these food resources are less exploited in Europe. The aim of this study was to determine the chemical composition and potential food applications of the less exploited ... -
Food Safety Risks Posed by Heavy Metals and Persistent Organic Pollutants (POPs) related to Consumption of Sea Cucumbers
Elvevoll, Edel O.; James, David; Toppe, Jogeir; Gamarro, Esther Garrido; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2022)The global production of sea cucumbers was 245 thousand tons in 2020. Sea cucumbers are important food items in Asian and Pacific cuisines, the highest proportion being consumed in China as “bêche-de-mer” dried, gutted, ... -
Functional Properties and Effect of Ultrafiltration and in vitro Digestion on Antioxidant Properties in Saithe (Pollachius virens) Backbone Hydrolysates
Pettersen, Stine Marie (Master thesis, 2021)I 2019 produserte Norge 3,55 millioner tonn sjømat hvorav 0,96 millioner tonn var biprodukter. Disse biproduktene anses ikke som direkte salgbare, men de kan omgjøres til nye produkter for humant konsum. Biprodukter fra ... -
Hydrolyse og membranfiltrering for økt utnyttelse av seihoder – karakterisering av proteinhydrolysat og antioksidative peptider
Eiken, Elin K. (Master thesis, 2021)For at vi skal kunne skape og høste fra havet i fremtiden, må vi ta vare på de ressursene havet gir oss. Økt bærekraftig utnyttelse av marine ressurser kan være en av flere løsninger for å møte befolkningsvekst og overforbruk ... -
Marine Capture Fisheries from Western Indian Ocean: An Excellent Source of Proteins and Essential Amino Acids
Jensen, Ida-Johanne; Bodin, Nathalie; Govinden, Rodney; Elvevoll, Edel O. (Peer reviewed; Journal article, 2023)The Republic of Seychelles is located in Western-Central Indian Ocean, and marine capture fisheries play a key role in the country’s economic and social life in terms of food security, employment, and cultural identity. ... -
The potential of anthocyanin-loaded alginate hydrogel beads for intelligent packaging applications: Stability and sensitivity to volatile amines
Mohammadalinejhad, Samira; Kurek, Marcin; Jensen, Ida-Johanne; Lerfall, Jørgen (Journal article, 2023)pH indicators have emerged as promising tools for real-time monitoring of product freshness and quality in intelligent food packaging applications. However, ensuring the stability of these indicators is critical for practical ... -
Suggestions for a Systematic Regulatory Approach to Ocean Plastics
Poto, Margherita Paola; Elvevoll, Edel O.; Sundset, Monica Alterskjær; Eilertsen, Karl-Erik; Morel, Mathilde; Jensen, Ida-Johanne (Peer reviewed; Journal article, 2021)The research investigates the problems and maps the solutions to the serious threat that plastics pose to the oceans, food safety, and human health, with more than eight million tons of plastic debris dumped in the sea ... -
Ultrafiltration of Saithe (Pollachius virens) Protein Hydrolysates and Its Effect on Antioxidative Activity
Hjellnes, Veronica Hammer; Rustad, Turid; Jensen, Ida-Johanne; Eiken, Elin; Pettersen, Stine Marie; Falch, Eva (Peer reviewed; Journal article, 2021)The whitefish industry generates a huge amount of rest raw material, which is currently wasted or underutilized in the production of low-value products such as animal feed. While fish muscle is the primary product of use ... -
Utnyttelse av nye marine ressurser fra lavtrofiske nivå; mesopelagisk fisk og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus) Biokjemisk sammensetning og miljøkostnader ved høsting av mesopelagisk fisk og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus)
Fagerli, Toril (Master thesis, 2021)Å skaffe nok mat til en voksende befolkning, uten at det går på bekostning av miljøet, er en av de største utfordringene man står overfor de kommende årene. Ytterligere press på landareal ser ut til å bli for stort til å ... -
Utvikling av metoder for måling av antioksidativ kapasitet i fiskeproteinhydrolysat
Ås, Ingunn Charlotte; Isetorp Trandem, Anette (Bachelor thesis, 2021)Store mengder marint råstoff regnes i dag som svinn. Det er derfor interessant å se på hvilke antioksidative egenskaper ressursene har for å kunne benyttes i blant annet næringsmiddelindustrien i form av for eksempel ...